Duális diploma

Hamarosan: 2016 –os duális partnerszervezetek

A Duális Képzési Tanács januári ülésén döntött a 2016/2017. tanévben indítható felsőfokú duális képzésekről és az ezekhez kapcsolódó vállalati partnerekről, gazdálkodó szervezetekről. Így a duálisdiploma.hu oldalon hamarosan elérhetőek lesznek azoknak a vállalatoknak az adatai amelyek 2016-ban duális képzési gyakorlóhelyeket hirdetnek.

Amennyiben egy felsőoktatási intézmény 2016 szeptemberében induló képzése duális formában is indul, legkésőbb a Felsőoktatási felvételi tájékoztató január 31-én megjelenő kiegészítésében kerül feltüntetésre lábjegyzetben a meghirdetett „hagyományos” képzés mellett.

A felsőoktatási intézmények a vállalatokkal, egyéb szervezetekkel együttműködési megállapodást kötöttek a képzésben történő részvételre. A felsőoktatási intézményekkel szerződött és a Duális Képzési Tanács által duális partnerként jóváhagyott vállalkozásokról, szakmai gyakorlóhelyekről a www.dualisdiploma.hu honlapon tájékozódhatnak 2016 –ban. 

A dualisdiploma.hu honlap keresőjében eddig a 2015-ös duális partnerszervezetek szerepeltek. Február 3-ig azonban minden, 2016-ban duális képzést indító felsőoktatási intézmény duális formában is induló képzéséhez kapcsolódó duális vállalati partner adata elérhető lesz az oldalon

Fontos tudnivaló, hogy a duális képzési formájú szakokra történő jelentkezés két, egymással párhuzamos szakaszból áll: az állami, általános felvételi eljárásból (mely semmiben nem különbözik a nem duális szakokra való jelentkezéstől) és egy vállalati kiválasztási szakaszból, melynek során a duális képzésben részt vevő vállalatok az általuk meghatározott időszakban és módon kiválasztják a hozzájuk jelentkezők közül azokat akikkel aláírják a duális képzési hallgatói munkaszerződést a képzés teljes idejére. A hallgatói munkaszerződés aláírásának feltétele az általános felvételi eljárásban való részvétel, illetve az, hogy a jelentkező sikeres felvételt nyerjen a vállalati partnerrel együttműködő intézmény adott, duális formában is induló szakjára. 

Amennyiben a vállalat által kiválasztásra került és duális formában kívánja folytatni tanulmányait, úgy ezt a beiratkozáskor kell jeleznie a felsőoktatási intézményben (tehát a sikeres vállalati kiválasztás nem kötelezi semmire a hallgatót, dönthet úgy, hogy inkább a "hagyományos", nem duális formában kezdi meg tanulmányait) .

Fontos információ a jelentkezőknek, hogy a felsőoktatási intézmények 2016 márciusáig még köthetnek duális képzési együttműködési megállapodást vállalati partnerekkel. A Duális Képzési Tanács döntését követően ezekkel a vállalatokkal kiegészül a most februárban közzétett partnerszervezeti lista. Érdemes lesz tehát áprilisban is felkeresni a dualisdiploma.hu oldalt további duális képzőhelyeket keresve.

« Vissza