Mi az a duális képzés?

A duális képzés lényege, hogy az elméleti oktatásod a felsőoktatási intézményben, a gyakorlati képzésed pedig a választott gazdálkodó szervezetnél folyik. Duális hallgatóként így bepillantást nyersz az általad választott cég működésébe, megismered a vállalati kultúrát, valamint a legkiválóbb szakemberektől tanulhatod meg a szakma fortélyait, tanulmányaid befejezésekor pedig már olyan szakmai gyakorlattal rendelkezel, ami hatalmas előnyhöz juttat karriered elindításában, sőt, lehet, már munkaszerződéssel a zsebedben veszed át diplomádat.

Az átadott tapasztalatok mellett a vállalatok – egész évben – hallgatói munkabérrel jutalmazzák munkádat, valamint béren kívüli juttatásokat (pl. cafeteria, lakhatási támogatás…) is adhatnak számodra, így képes lehetsz anyagilag függetlenedni.

 • Miért érdemes a duális képzést választanod?

  A duális képzés számos előnnyel jár számodra. Lehet, hogy néhánynak 18 évesen még nem érzed a jelentőségét igazán, de hidd el, a későbbi tapasztalatok igazolják majd, érdemes volt a duális képzést választanod.

  Megtudhatod, milyen egy cég munkavállalójának lenni, és azt is érzékelheted, hogy komolyan vesznek és számítanak rád. Mindemellett biztos lehetsz abban is, hogy nem kell semmi olyasmit megtanulnod a vállalatnál, amire később aztán nem lesz szükséged, mert minden átadott ismeret a céges gyakorlaton alapul.

  A vállalatok a munkádat hallgatói munkaszerződés alapján fizetéssel is díjazzák (legalább a kötelező minimálbér 65%-a) és béren kívüli juttatásokat (pl. Erzsébet-utalvány, lakhatási vagy utazási támogatás) is adhatnak számodra (ez a cégek döntésétől függ). A duális képzésben a tanulásért is fizetés jár, a havi juttatást ugyanis nem csak a gyakorlati hetek alatt, hanem a szorgalmi időszakban is kapod, amikor az a „munkád” hogy rendszeresen bejárj a főiskolai, egyetemi órákra, megírd a dolgozatokat és elkészítsd a beadandó feladatokat. Nappali tagozatos hallgatóként természetesen emellett is jogosult vagy minden olyan juttatásra, amelyre egyébként a főiskolások, egyetemisták jogosultak.

  A duális hallgatók együtt haladnak tanulmányaikban, így olyan közösséggé kovácsolódnak össze, ahová jó tartozni, ahonnan segítséget lehet kérni, és mivel a főiskolai, egyetemi kurzusokon közösen veszel részt a nem duális évfolyamtársaiddal is, így nem maradsz ki semmiből, se a tanulmányok, se a szórakozás tekintetében.

  A hallgatói munkaszerződésed akkor jár le, amikor átveszed a diplomádat. A továbbiakban sem a cégnek, sem a hallgatóknak nincs egymással szemben kötelezettségük. Jó esélyed van rá azonban, hogy a cég „marasztal”, és mint újdonsült diplomással, új szerződést kötnek veled. Az is előfordulhat, hogy van jobb ajánlatod, azt is bátran elfogadhatod, mert a kapott juttatásból nem kell semmit visszafizetned.

 • Hogyan tudsz duális képzésre jelentkezni?

  A duális képzés a felsőoktatási intézmények és a vállalatok együttműködéséről szól, így a kettősség a felvételiben is megjelenik: akkor lehetsz duális hallgató, ha a központi felvételi eljárás során felvételt nyersz a választott felsőoktatási intézménybe, és kiválaszt egy cég is, amely együttműködik az intézménnyel a képzés megvalósításában.

  Mivel a „duális cégek” a felsőoktatási intézmények bizonyos szakjaihoz csatlakoznak, hasznos idejében tájékozódnod arról, hogy melyik intézmény milyen szakjai indulnak duális képzésben is, illetve, hogy mely cégekkel van kapcsolatban az általad választott intézmény. Ha már tudod, milyen szakon szeretnél továbbtanulni, érdemes lehet megnézned azt is, van-e olyan cég, amelyik több intézménnyel is partnerségben áll, és ez alapján megjelölnöd az intézményeket.

  A választható intézményeket, szakokat és vállalatokat a dualisdiploma.hu oldal keresőjének segítségével (szak – intézmény – cég kereső) és a felvi.hu-n elérhető, aktuális Felvételi tájékoztatóban tudod megnézni.

  A duális képzésre kétlépcsős felvételi eljárásban kerülhetsz be:

  I. lépcső: A többiekhez hasonlóan add be felsőoktatási felvételi jelentkezésedet a választott intézmény szakjára a jelentkezési határidőig (ez a szeptemberben induló képzések esetében rendszerint február 15.) a felvi.hu-n. A júliusi ponthatárhúzásnál kiderül, hogy felvettek-e a megjelölt szakra.

  II. lépcső: Jelentkezz a választott vállalathoz az általuk megadott módon. Ehhez figyeld a cégek információit, nehogy lemaradj! A duális képzésben részt vevő vállalatoknak legkésőbb a sorrendmódosítási határidőig (ez rendszerint július eleje) értesíteniük kell a hozzájuk jelentkezőket a kiválasztás eredményéről. A felvételizők ennek tudatában még módosíthatják a felsőoktatási intézmények sorrendjét a felvételi jelentkezésben.

 • Hogyan történik a vállalatnál a kiválasztás?

  A vállalatok a felvételi szempontokat és a kiválasztási folyamatot maguk szabják meg, abba a felsőoktatási intézményeknek nincs beleszólásuk, azonban érdemes úgy készülnöd, mintha egy állásinterjúra mennél. Számíthatsz motivációs beszélgetésre, nyelvtudást felmérő tesztre, de akár beküldendő feladatokra is, így pl. gazdaságtudományi és mérnöki területen matematikai feladatokra. Abban az esetben, ha a vállalati felvételivel kapcsolatban lennének kérdéseid, pontos információt kaphatsz azokra a vállalatok kapcsolattartóitól, HR-eseitől.

 • Mi történik, ha egyetlen vállalat sem választott ki?

  Sajnos, ebben az esetben nem lehetsz duális hallgató, de főiskolás, egyetemista természetesen igen, ha elérted a bekerüléshez szükséges pontszámot. A céges kiválasztás eredménye nem befolyásolja a felvételidet. Tanulmányaidat hagyományos képzési formában kezdheted meg szeptembertől. Ebben az esetben sem kell elkeseredned, hiszen az egyetemeknek, főiskoláknak kiváló kapcsolata van a szakmai gyakorlatot biztosító cégekkel, így könnyen előfordulhat, hogy a szakmai gyakorlat során vagy egy színvonalas szakdolgozattal úgy is felfigyelnek rád, hogy nem vagy duális hallgató.

 • Mi történik, ha nem vettek fel a felsőoktatási intézménybe?

  Sajnos, ekkor abban az esetben sem lehetsz duális hallgató, ha egyébként valamelyik cég kiválasztott. Ha nem teszel le arról, hogy diplomát szerezz, akkor jelentkezned kell főiskolára, egyetemre a következő évben is. Az előfordulhat, hogy a cég „megjegyez magának”, és nem kell újra részt venned a kiválasztáson, de ez kizárólag az adott vállalat döntésén múlik.

 • Hogyan néz ki egy duális hallgató féléve?

  A szorgalmi időszakban (szeptember-december és február-május között) nincs különbség a duális és a nem duális hallgatók között. Minden főiskolás és egyetemista előadásokra és szemináriumokra jár, zh-kat ír, beadandó feladatokat készít, így teljesíti az előírt követelményeket.

  A szorgalmi időszak lezárultával már jól látszik a különbség. A duális hallgatók ugyanis megkezdik a vállalati gyakorlati időszakot.

  Míg a vizsgaidőszakban a nem duális hallgatók csak a vizsgákra koncentrálnak, a duális hallgatók ezekkel párhuzamosan a gyakorlati idejüket töltik a vállalatnál, projektmunkákat végeznek, szakmai képzéseken, tréningeken vesznek részt, vagyis a levelező tagozatosokhoz hasonlóan a munkahelyi feladatok mellett kell a vizsgákat is teljesíteniük.

  Ez csak első pillantásra tűnik nehéznek, a hallgatóknak ugyanis sok esetben lehetőségük van még a szorgalmi időszakban elővizsgákat tenni, és jó dolgozateredményekkel úgynevezett megajánlott vizsgajegyeket szerezni. Így lehet csökkenteni a vizsgák számát a vizsgaidőszakban.

  A cégek szorosan együttműködnek a képzési anyag kialakításában a felsőoktatási intézményekkel, így minden félév végén tudják, hogy a hallgató mit tanult a főiskolán, egyetemen, ehhez illeszkedve bővítik tudását és színesítik szakmai gyakorlatát.

  A duális hallgatók vállalati felettesei is azt szeretnék, hogy duális hallgatóik minél mélyebben sajátítsák el a tananyagot és minél jobb eredményeket érjenek el a vizsgákon, ennek megfelelően biztosítják a felkészülési időt és természetesen elengedik a hallgatókat a számonkérésekre munkaidőben is.

  Miután a duális hallgatók a cég munkavállalói, így a nyári időszakban számukra nincs iskolai szünet, hanem a dolgozókhoz hasonlóan szabadságot kapnak. Ezt a vállalat megoszthatja a nyári és a téli időszak között.

 • Mit vállalsz azzal, hogy duális képzésben folytatod tanulmányaidat?

  Az előnyökkel együtt azt is látnod kell, hogy a duális hallgatóknak egyszerre kell helyt állniuk egy munkahelyen és a főiskolán, egyetemen. Ehhez elengedhetetlen a kellő motiváltság, a jó szervezés és az időgazdálkodás.

  A duális hallgatók a vizsgaidőszak alatt a szakmai gyakorlati helyen vannak, vagyis egyszerre kell a céges feladatokat teljesíteniük és sikerrel venniük a vizsgákat. Jelentősen csökkenthető a vizsgák száma elővizsgákkal és megajánlott vizsgajegyekkel, ehhez viszont a szorgalmi időszakban kell komolyan venni a követelményeket. A duális hallgatók számára nem túl előnyös hozzáállás, hogy „majd lesz időm a vizsgaidőszakban”.

  Minden duális hallgatóval szemben elvárás, hogy az ún. mintatanterv szerint haladjon, vagyis akkor teljesítse az egyes tantárgyakat, amikor azok a tantervben elő vannak írva, de a vállalat megszabhat elvárt tanulmányi eredményt is. Az is előfordulhat, hogy a vállalat a magasabb díjazás feltételéül szabja a jobb jegyeket. A követelményeket érdemes már a céges kiválasztásnál tisztázni.

  Ha duális hallgató szeretnél lenni, ezeket mindenképpen szem előtt kell tartanod, és jól átgondolnod, hogy tudod-e ezeket a feltételeket vállalni. Ha elkezdted tanulmányaidat duális hallgatóként, de úgy érzed, hogy nem tudsz megbirkózni az elvárásokkal, „kiszállhatsz”, és hagyományos formában folytathatod a főiskolát, egyetemet. Biztosak vagyunk benne, hogy erre nem kerül sor, mert a duális hallgatók összetartó, egymást segítő közösségek.

 • Ha érdekel, hogy miért jó ez a képzés a vállalatoknak és a felsőoktatási intézményeknek:

  A cégek képviselői természetesen nem jótékony céllal csatlakoztak a képzési programba. Céljuk, hogy még a diplomaszerzést megelőzően saját igényeiknek megfelelően formálják a jövőbeli munkavállalóikat.

  A duális képzésnek köszönhetően szakmai képzéseket tarthatnak hallgatóiknak, megismerkednek a fiatalok a vállalati kultúrával, feladatokkal, munkakörökkel, így amikor frissdiplomásként felveszik őket, nem lesz szükség a drága továbbképzésekre és nem veszítenek heteket a beilleszkedéssel.

  A duális képzéssel a felsőoktatási intézmények piacképesebb tudást tudnak biztosítani, így növelve diplomásaik sikeres pályára állítását. Ezen kívül a főiskola, egyetem vezetése is folyamatosan kapcsolatban áll a duális partnervállalatokkal, ahonnan visszajelzéseket kapnak az intézmény által oktatott tananyagról, és javaslatokat tesznek az átadott ismeretanyag fejlesztésére.

  Az együttműködés a duális képzésben elmélyíti a cégek és az intézmények közötti kapcsolatokat, amely gyümölcsöző lehet a kutatás-fejlesztés és innováció terén is.

Kapcsolat:

Ha még többet szeretnél olvasni a felsőfokú duális képzésről, hasznos információkat találsz a dualisdiploma.hu (szak – intézmény – cég kereső) és a felvi.hu honlapon, kérdéseidet pedig az Oktatási Hivatal Szakmai Gyakorlatok és Duális Képzések Osztályának teheted fel a dualis@oh.gov.hu e-mail címen keresztül.