Mi az a duális képzés?

A duális képzés lényege, hogy az elméleti oktatásod a felsőoktatási intézményben, a gyakorlati képzésed pedig a választott partnerszervezetnél történik. Duális képzésben részt vevő hallgatóként így bepillantást nyersz az általad választott partnerszervezet működésébe, megismered a vállalati kultúrát, valamint a legkiválóbb szakemberektől tanulhatod meg a szakma alapjait. Tanulmányaid befejezésekor pedig már olyan versenyképes tudással és gyakorlattal rendelkezhetsz, ami hatalmas előnyhöz juttat karriered elindításában, sőt, lehet, hogy már munkaszerződéssel a zsebedben veszed át diplomádat.

Az átadott tapasztalatok mellett a partnerszervezetek – egész évben – hallgatói díjazással jutalmazzák munkádat, valamint béren kívüli juttatásokat (pl. cafeteria, utazási költségtérítés, lakhatási támogatás) is adhatnak számodra, így képes lehetsz anyagilag függetlenné válni.

 • Miért érdemes a duális képzést választanod?

  A duális képzés számos előnnyel jár számodra. Lehet, hogy ezek közül néhánynak 18 évesen még nem érzed a jelentőségét igazán, de hidd el, a későbbi tapasztalatok igazolják majd, érdemes volt a duális képzést választanod!

  Megtudhatod, milyen egy partnerszervezet munkavállalójának lenni, továbbá azt is érzékelheted, hogy komolyan vesznek, és számítanak rád. Mindemellett biztos lehetsz abban is, hogy nem kell semmi olyasmit megtanulnod, amire később aztán nem lesz szükséged, mert minden átadott ismeret a partnerszervezet gyakorlatán alapul.

  A duális képzési partnerek a munkádat hallgatói munkaszerződés alapján fizetéssel is díjazzák (legalább a kötelező minimálbér 65%-a) és béren kívüli juttatásokat (pl. cafeteria, utazási vagy lakhatási támogatás) is adhatnak számodra. A duális képzésben a tanulásért is fizetés jár, a havi juttatást ugyanis nem csak a gyakorlati hetek alatt, hanem a szorgalmi időszakban is megkapod, amikor az elsődleges feladatod az, hogy rendszeresen bejárj a főiskolai/egyetemi órákra, megírd a dolgozatokat és elkészítsd az előírt feladatokat. Nappali tagozatos hallgatóként természetesen emellett is jogosult vagy minden olyan juttatásra, amelyre egyébként a főiskolások/egyetemisták jogosultak.

  A duális képzésben részt vevő hallgatók együtt haladnak tanulmányaikban, így olyan közösséggé kovácsolódnak össze, ahová jó tartozni, ahonnan segítséget lehet kérni, és mivel a főiskolai/egyetemi kurzusokon közösen veszel részt a hagyományos képzésben tanuló évfolyamtársaiddal is, így nem maradsz ki semmiből, legyen szó akár a tanulmányokról, akár a szórakozásról.

  A hallgatói munkaszerződésed akkor jár le, amikor átveszed az okleveledet (diplomádat). A továbbiakban sem a partnerszervezetnek, sem a hallgatónak nincs egymással szemben kötelezettsége. Jó esélyed van rá azonban, hogy marasztalnak, és mint frissdiplomással, új szerződést kötnek veled. Az is előfordulhat, hogy érkezik egy jobb ajánlatod, természetesen azt is bátran elfogadhatod, mert a kapott juttatásból nem kell semmit visszafizetned.

 • Hogyan tudsz duális képzésre jelentkezni?

  A duális képzés a felsőoktatási intézmények és a partnerszervezetek együttműködéséről szól, így a kettősség a felvételiben is megjelenik: akkor lehetsz duális képzéses hallgató, ha a központi felvételi eljárás során felvételt nyersz a választott felsőoktatási intézménybe, és kiválaszt egy olyan partnerszervezet is, amely együttműködik az intézménnyel a képzés megvalósításában.

  Mivel a duális képzési partnerek a felsőoktatási intézmények bizonyos szakjaihoz csatlakoznak, hasznos idejében tájékozódnod arról, hogy melyik intézmény milyen szakjai indulnak duális formában is, illetve, hogy mely szervezetekkel van kapcsolatban az általad választott intézmény. Ha már tudod, milyen szakon szeretnél továbbtanulni, érdemes lehet megnézned azt is, van-e olyan partnerszervezet, amelyik több intézménnyel is partnerségben áll, és ez alapján megjelölnöd az intézményeket.

  A választható intézményeket, szakokat és partnerszervezeteket a dualisdiploma.hu oldal keresőjének segítségével (képzési terület – intézmény – szak – képzés települése) és a felvi.hu-n elérhető Partnerszervezeti listában tudod megnézni.

  A duális képzésre kétlépcsős felvételi eljárásban kerülhetsz be:

  I. lépcső: A többiekhez hasonlóan add be felsőoktatási felvételi jelentkezésedet a választott intézmény szakjára a jelentkezési határidőig (ez a szeptemberben induló képzések esetében rendszerint február 15.) a felvi.hu-n. A júliusi ponthatárhúzásnál kiderül, hogy felvettek-e a megjelölt szakra.

  II. lépcső: Jelentkezz a választott partnerszervezethez az általuk megadott módon. Ehhez figyeld a duális képzési partnerek információit, nehogy lemaradj! A partnerszervezeteknek legkésőbb a sorrendmódosítási határidőig (ez rendszerint július eleje) értesíteniük kell a hozzájuk jelentkezőket a kiválasztás eredményéről. A felvételizők ennek tudatában még módosíthatják a felsőoktatási intézmények sorrendjét a felvételi jelentkezésben.

 • Hogyan történik a partnerszervezetnél a kiválasztás?

  A partnerszervezetek a felvételi szempontokat és a kiválasztási folyamatot maguk szabják meg, abba a felsőoktatási intézményeknek nincs beleszólásuk, azonban érdemes úgy készülnöd, mintha egy állásinterjúra mennél. Számíthatsz motivációs beszélgetésre, nyelvtudást felmérő tesztre, de akár különböző tesztfeladatokra is, így pl. gazdaságtudományi és mérnöki területen matematikai feladatokra. Abban az esetben, ha a partnerszervezeti felvételivel kapcsolatban lennének kérdéseid, pontos információt kaphatsz a partnerek kapcsolattartóitól, HR-eseitől.

 • Mi történik, ha egyetlen partnerszervezet sem választott ki?

  Sajnos ebben az esetben nem vehetsz részt a duális képzésben, de főiskolás/egyetemista ettől még lehetsz, ha elérted a bekerüléshez szükséges pontszámot. A partnerszervezeti kiválasztás eredménye nem befolyásolja a felvételidet, így tanulmányaidat hagyományos képzési formában kezdheted meg szeptembertől vagy februártól. Ebben az esetben sem kell elkeseredned, hiszen a duális képzésbe lehetőség van a második félévtől is bekapcsolódni.

  Amennyiben ez sem sikerülne, akkor fontos tudnivaló, hogy az egyetemeknek/főiskoláknak kiváló kapcsolatuk van a szakmai gyakorlatot biztosító partnerszervezetekkel, így könnyen előfordulhat, hogy a kötelező szakmai gyakorlat során, vagy egy színvonalas szakdolgozat alapján úgy is felfigyelnek rád, hogy nem vagy duális képzéses hallgató.

 • Mi történik, ha nem vettek fel a felsőoktatási intézménybe?

  Amennyiben ez történik, úgy abban az esetben sem lehetsz duális képzésben részt vevő hallgató, ha egyébként valamelyik partnerszervezet kiválasztott. Ha továbbra is komolyan gondolod, hogy diplomát szerezz, akkor jelentkezned kell főiskolára/egyetemre a következő évben is. Előfordulhat, hogy a partnerszervezet „megjegyez magának”, és nem kell újra részt venned a kiválasztáson, de ez kizárólag az adott duális képzési partner döntésén múlik.

 • Hogyan néz ki egy duális képzésben részt vevő hallgató féléve?

  A szorgalmi időszakban (szeptember-december és február-május között) nincs különbség a duális képzésben részt vevő és a hagyományos képzési formában tanuló hallgatók között. Minden főiskolás/egyetemista előadásokra és szemináriumokra jár, zh-kat ír, továbbá egyéb kötelező feladatokat készít, így teljesíti az előírt követelményeket.

  A szorgalmi időszak lezárultával már jól látszik a különbség. A duális képzéses hallgatók ugyanis megkezdik a gyakorlati időszakot.

  Míg a vizsgaidőszakban a hagyományos képzésben részt vevő hallgatók csak a vizsgákra koncentrálnak, a duális képzéses hallgatók a vizsgák mellett a gyakorlati idejüket töltik a partnerszervezetnél, projektmunkákat végeznek, szakmai képzéseken, tréningeken vesznek részt, vagyis a munkahelyi feladatok mellett kell a vizsgákat is teljesíteniük.

  Ez csak első pillantásra tűnik nehéznek, a hallgatóknak ugyanis sok esetben lehetőségük van még a szorgalmi időszakban elővizsgákat tenni, és jó dolgozateredményekkel úgynevezett megajánlott vizsgajegyeket szerezni. Így lehet csökkenteni a vizsgák számát a vizsgaidőszakban.

  A partnerszervezeteknek együtt kell működniük az Egyeztetett Duális Képzési Program kialakításában a felsőoktatási intézményekkel. A partnerszervezeti mentorok így minden félév végén tudják, hogy a hallgató mit tanult a főiskolán/egyetemen, ehhez illeszkedve bővítik tudását, színesítik gyakorlati képzését.

  A duális képzésben részt vevő hallgatók partnerszervezeti felettesei is azt szeretnék, hogy a hallgatóik minél sikeresebben sajátítsák el a tananyagot, és minél jobb eredményeket érjenek el a vizsgákon. Ennek megfelelően biztosítják a felkészülési időt, és szükség esetén elengedik a hallgatókat a számonkérésekre munkaidőben is.

  Miután a duális képzéses hallgatók a partnerszervezet munkavállalói, így a nyári időszakban számukra nincs iskolai szünet, hanem a dolgozókhoz hasonlóan szabadságot vehetnek ki. Ezt a partnerszervezet megoszthatja a nyári és a téli időszak között.

 • Mit vállalsz azzal, hogy duális képzésben folytatod tanulmányaidat?

  Az előnyökkel együtt azt is látnod kell, hogy a duális képzésben részt vevő hallgatóknak egyszerre kell helyt állniuk egy munkahelyen és a főiskolán/egyetemen. Ehhez elengedhetetlen a kellő motiváltság, a jó szervezés és a rendelkezésre álló idő megfelelő beosztása is.

  A duális képzéses hallgatók a vizsgaidőszakban a partnerszervezetnél vannak, tehát egyszerre kell a munkahelyi feladatokat teljesíteniük, illetve sikerrel venniük a vizsgákat. Jelentősen csökkenthető a vizsgák száma elővizsgákkal és megajánlott vizsgajegyekkel, ehhez viszont a szorgalmi időszakban kell komolyan venni a követelményeket. A duális képzésben részt vevő hallgatók számára nem túl előnyös hozzáállás, hogy „majd lesz időm a vizsgaidőszakban.”

  Minden duális képzéses hallgatóval szemben elvárás, hogy az ún. mintatanterv szerint haladjon, vagyis akkor teljesítse az egyes tantárgyakat, amikorra azokat a tantervben előírták. Fontos tudnivaló, hogy a partnerszervezet a hallgatói munkaszerződésben megszabhat elvárt tanulmányi eredményt is. De akár az is előfordulhat, hogy a partnerszervezet a magasabb díjazás feltételéül jelöli meg a jobb érdemjegyek elérését. A követelményeket érdemes már a partnerszervezeti kiválasztásnál tisztázni.

  Ha duális képzésben szeretnél részt venni, akkor a fentieket mindenképpen szem előtt kell tartanod, és jól átgondolnod, hogy tudod-e vállalni ezeket a feltételeket. Ha elkezdted tanulmányaidat duális formában, de úgy érzed, hogy nem tudsz megbirkózni az elvárásokkal, kiléphetsz, és hagyományos formában folytathatod a főiskolát/egyetemet. Biztosak vagyunk benne, hogy erre nem kerül sor, mert a duális képzéses hallgatók rendszerint összetartó, egymást segítő közösséget alkotnak.

 • Ha érdekel, hogy miért jó ez a képzés a partnerszervezeteknek és a felsőoktatási intézményeknek:

  A duális képzési partnerek természetesen nem jótékony céllal csatlakoztak a képzési programba. Céljuk, hogy még a diplomaszerzést megelőzően saját igényeiknek megfelelően képezzék a jövőbeli munkavállalóikat.

  A duális képzésnek köszönhetően szakmai képzéseket tarthatnak hallgatóiknak, a fiatalok pedig megismerkednek a vállalati kultúrával, feladatokkal, munkakörökkel, így amikor frissdiplomásként felveszik őket, nem lesz szükség a drága továbbképzésekre, valamint nem veszítenek heteket a beilleszkedéssel.

  A duális képzéssel a felsőoktatási intézmények versenyképesebb tudást biztosítanak, így növelve diplomásaik sikeres munkaerőpiaci elhelyezkedésének esélyét. Ezen kívül a főiskola/egyetem vezetése is folyamatosan kapcsolatban áll a partnerszervezetekkel, ahonnan visszajelzéseket kapnak az intézmény által oktatott tananyagról, és javaslatokat tesznek az átadott ismeretanyag fejlesztésére.

  Az együttműködés a duális képzésben elmélyíti a partnerek közötti kapcsolatokat, amely gyümölcsöző lehet a kutatás-fejlesztés és az innováció területén is.

Kapcsolat:

Ha még többet szeretnél olvasni a felsőfokú duális képzésről, hasznos információkat találsz az Oktatási Hivatal honlapján és a felvi.hu honlapon. Kérdéseidet pedig az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Duális Képzési Osztálynak teheted fel a dualis@oh.gov.hu e-mail címen.